Middelen die de duur van een exacerbatie (schub) bekorten

Corticosteroïden

Bijnierschorshormonen (corticosteroïden) zijn hormonen die in het algemeen ontstekingen afremmen. Deze corticosteroïden worden soms als medicijn bij de verergering van MS-klachten, de zogenoemde schub, voorgeschreven. Een Schub die zo ernstig is dat het uw dagelijks leven beïnvloedt kan behandeld worden. Schubs zoals gevoelsstoornissen of licht krachtsverlies worden in het algemeen niet behandeld. De meest bekende vormen zijn methylprednisolon, prednison en dexamethason. Deze middelen kunnen de ernst en de duur van een Schub verminderen maar zij hebben geen invloed op het ziektebeloop zelf.

Verreweg het meest gebruikte middel om een MS-schub te bestrijden is methylprednisolon (MP-kuur in dagbehandeling of ookwel stootkuur). De toediening gebeurt meestal via een infuus. Een kuur duurt in het algemeen drie (1000 mg/dag) of vijf (500 mg/dag) dagen. Zowel dagbehandeling als ziekenhuisopname komt voor. Thuisbehandeling is helaas niet meer mogelijk. Methylprednisolon bestaat ook in tabletvorm maar helaas niet in Nederland. Toediening via een infuus is daarom gebruikelijk. Men kan ook kiezen voor het middel dexamethason in tabletvorm (maar dit kan minder effectief zijn).

Over het algemeen treden bij een kuur van bijnierschorshormonen geen ernstige bijwerkingen op, met name omdat het om korte kuren gaat. Bij langdurig gebruik kunnen wel ernstige bijwerkingen ontstaan, zoals botontkalking, suikerziekte en gewichtstoename. Vanwege deze bijwerkingen, schrijven de meeste neurologen een dergelijke kuur niet vaker dan twee maal per jaar voor. Omdat deze medicijnen alleen een MS-schub bestrijden, is het niet zinvol dat mensen met een progressieve vorm van MS deze medicijnen gebruiken.

Patiëntenfolder over de methylprednisolonkuur