Schubs (exacerbaties)

Terminologie

Voor de (vaak tijdelijke) achteruitgang bij MS worden vele termen gebruikt. In Nederland wordt veel het Duitse Schub (“sjoep) gebruikt. Ook exacerbatie is een term die we veel noemen. Net over de grens in Vlaanderen wordt de term opstoot of opflakkering gebruikt en de Engelstalige gebruiken het woord “relapse” (vandaar relapsing-remitting MS). Een enkeling noemt het terugval of aanval.

Hoe je het ook benoemt: we bedoelen er een periode mee, variërend van minstens 24 uur tot weken, met snel opkomende nieuwe MSklachten of het optreden van oude MS klachten die eerder waren verdwenen. Het optreden van deze klachten mag niet in verband worden gebracht met koorts, een infectie of het stoppen of starten met een behandeling.

Op het moment dat er een schub (exacerbatie, relapse, terugval, aanval) optreedt is er sprake van een acute ontsteking door de MS op één of meer plaatsen in het centrale zenuwstelsel. Bij dit ontstekingsproces zijn de bloedvaten betrokken die rondom de zenuwuitlopers voor een lichte zwelling van het zenuwweefsel zorgen. Hierdoor wordt de informatieoverdracht (prikkelgeleiding) tussen de zenuwcellen in de hersenen vaak bemoeilijkt. Dat is het moment waarop u Multiple Sclerose klachten krijgt. Om dit opvlammende ontstekingsproces te behandelen worden vaak corticosteroïden als methylprednisolon ingezet. Zie ook: Middelen die de duur van een exacerbatie (schub) bekorten

Niet elke schub hoeft behandeld te worden. In het algemeen is het zinvol een behandeling te overwegen als de MS klachten al enkele dagen bestaan zonder tekenen van herstel en er problemen in het dagelijkse functioneren zijn.