COVID-19 en MS (2023)

De COVID-19 vaccinatiecampagne loopt van de eerste week van oktober tot eind december 2023. De vaccinatie gaat uitgevoerd worden met een monovalent mRNA-vaccin gericht tegen de XBB.1.5 virusvariant, die de nu circulerende virusvarianten beter neutraliseert dan de eerder gebruikte vaccins.

De volgende personen worden geadviseerd vanuit het RIVM om zich te laten vaccineren:

  • Personen van 60 jaar en ouder, onafhankelijk of ze MS hebben.
  • Mensen vanaf 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks de uitnodiging krijgen voor de griepprik. Hieronder vallen ook mensen met de diagnose MS met of zonder immuun modulerende MS therapieën.
  • Volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een ernstige afweerstoornis, bijvoorbeeld door het gebruik van B-cel depleterende behandelingen (mensen die Ocrevus of Kesimpta gebruiken) en S1P-modulatoren (fingolimod, siponimod, ponesimod en ozanimod)

Mensen boven de 60 jaar oud ontvangen standaard een uitnodiging voor vaccinatie via RIVM. Patiënten van 18-59 jaar met een indicatie voor de griepprik kunnen zelf een afspraak inplannen inplannen bij de GGD voor een coronaprik. Hiervoor is geen uitnodigings- of verwijsbrief nodig.

In onderstaande infografiek vat nog eens samen hoe je een afspraak kan maken voor de coronaprik.