Leefstijl adviezen

ROKEN

Roken heeft een bewezen negatief effect op het beloop van MS. Wij adviseren iedere patiënt om niet te roken of te stoppen met roken.

De meeste patiënten hebben in het begin van de ziekte de relapsen remitting vorm (RR-MS) welke bij de meerderheid na twintig jaar een chronisch progressief stadium (SPMS) zal bereiken. Roken kan het proces van RR-MS naar SPMS versnellen. Elk extra jaar dat patiënten niet roken hebben zij 5% minder kans dan rokers om over te gaan naar het progressieve stadium.

ALCOHOL

Er is vooralsnog geen duidelijke relatie aangetoond tussen alcohol en het beloop van MS. Wel is bekend dat alcohol in het algemeen effect heeft op de werking van de kleine hersenen (onderdeel van het centrale zenuwstelsel) die met name zorgen voor de coördinatie van bewegingen en daarmee ook de spraak. Als je door MS al moeite hebt met de coördinatie, kan alcohol deze symptomen tijdelijk versterken en gevaarlijke situaties veroorzaken (zoals vallen).

Ook kunnen bij gelijktijdig gebruik van MS medicatie onverwachte bijwerkingen optreden wanneer je alcohol drinkt.

Bewegen

Lichaamsbeweging is gezond zowel voor lichaam als geest. De algehele conditie blijft erdoor op peil en het zorgt voor een betere stemming. Ook is het goed voor de stoelgang. Voor patiënten met MS is beweging extra belangrijk omdat er door de ziekte afname van kracht en coördinatie kan ontstaan. Door te sporten worden de verschillende lichaamsfuncties getraind en beter behouden. Ook kan beweging een positief effect hebben op vermoeidheid.

Belangrijk is wel om overbelasting te voorkomen. Een fysiotherapeut kan hierbij advies geven en meedenken over specifieke wensen ten aanzien van sport en beweging.